Bruce Lee gibi Not tutmak

Bir insanın günde aklından ortalama 60.000 düşünce geçmekte ve bunların %85’i geçmişe, %15’i geleceğe yönelikmiş. Yani sürekli zihnimizde geçmişe yönelik bir sorgulama mevcut. Bunun iki güzel faydası var;

  • Geçmiş deneyimlerden tecrübe edinmek.
  • Aklımıza gelen bir fikri geçmiş düşünceler ile haritalandırmak.

Düşüncelerimizi anlandırmak için bize bir not defteri gerekmekte. Çünkü bir not defteri görünmez düşünceleri görünür hale getirip farklı düşünceleri harekete geçirir. Not defteri sayesinde derin zihinde olanları daha iyi tarif etmeye yarar ve anlık aydınlanmaları yakalamamızı sağlar.

Zihnimiz sanılanın aksine en çok enerjiyi boşken harcamakta bu nedenledir ki en iyi fikirler duş alırken veya tuvalette aklımıza gelmektedir.

1969’da hiç kimse yüksek ses tonlu, ince bir Asyalı adamın 20. yüzyılın en etkili karakterlerinden biri olmasını Bruce Lee dışında kimse beklemiyordu.

O yıl, Bruce Lee kendine bir mektup yazdı:

Bruce Lee Notes
https://www.brainpickings.org/2017/02/22/in-my-own-process-bruce-lee/

Bruce Lee dövüş konusunun yanı sıra harika bir not tutucu. Bunu son zamanda Bruce Lee vakfı’nın açıkladığı belgelerden anlıyoruz. Öğrencilerinin isimlerini ,teknikleri, ilham veren şeyleri rutinlerini kısacık hayatı boyunca titizlikle yazmış . Defterleri hep yanında taşıyarak eklemeler yapmış.

Dört yıl sonra gizemli bir şekilde öldü.

Fakat bu dört yılda, Bruce söyleyeceği her şeyi başardı ve daha fazlasını yaptı. 32 yaşındayken, film ve dövüş sanatlarının kaderini sonsuza dek değiştirmişti.

Yazmadığımız her düşünce, gelir geçer fikirler tekrar tekrar karşımıza çıkmakta. Bunları soruya çevirip günlük değişen duygu durumlarına göre tekrar tekrar Bruce gibi ilerleyebiliriz.

Soruları ele almak için PMI (Plus,Minus,Interesting) metodunu tavsiye ederim. Almış olduğumuz notlar bir konuda derin düşünme sağlayacak ve hep istediğimiz yaratıcı fikirleri ve çözümleri bize getirecek.

Nasıl not tutulması gerektiği konusunda daha önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.


Bu yazı hoşunuza gittiyse hemen altta yer alan sosyal medya düğmeleri aracılığıyla paylaşarak ilgilenebilecek dostlarınızı haberdar edebilirsiniz.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.